HomeAILET PGSome Uncommon Questions on the Indian Penal Code

Some Uncommon Questions on the Indian Penal Code

Appearing for CLAT or any other law entrance exam? The legal knowledge and reasoning section of law entrances regularly tests your knowledge of criminal law. Here are some uncommon questions on the Indian Penal Code:

Choose the correct options from the following given options:

  1. The Indian Penal Code was drafted by

a. Lord Stephen

b. Lord Macaulay

c. First Law Commission

d. Government of India Act 1935

Ans. b

2. Minimum punishment as imprisonment provided under IPC is

a. one week

b. 24 hours

c. 12 hours

d. none of the above

Ans. b

3. The grounds for punishing Prince in R. v Prince was

a. Prohibited act done by Prince

b. Illegal act done by Prince

c. Knowingly committing civil wrong by Prince

d. Illegal and prohibited act done by Prince

Ans. d

4. Doctrine of mens rea is not attracted to which of the following categories of offenses relating to

a. fraud

b. bodily injury

c. offence against state

d. strict liability

Ans. d

5. When did Indian Penal Code, 1860 came into force?

a. 1860

b. 1862

c. 1861

d. 1863

Ans. b

6. Irresistible impulse is a defence in

a. India

b. England

c. both a and b

d. None of the above

Ans. d

7. The principle of criminal liability- ‘actus non facit reum nisi mens sit rea’ was developed and adopted by

a. Equity Courts

b. Indian Courts

c. Common Law Courts

d. None of these

Ans. c

8. In which of the following cases the punishment must be ‘simple’

a. refusing to take oath

b. disobedience to an order

c. wrongful restraint

d. all the above

Ans. d

9. The causing of death of child in the mother’s womb is not homicide under

a. Indian law

b. English law

c. both a and b

d. none of these

Ans. c

10. The expression ‘unsoundness of mind’ is

a. defined in IPC

b. not defined in IPC

c. not treated equivalent to IPC

d. not a general exception

Ans. b

Visit our complete collection of legal reasoning questions and posts.

Read our legal reasoning post on void agreements and the practice questions here

Read CLATapult’s post on offer and acceptance here. Also, try their mocks for more legal reasoning practice questions.

Visit CLATalogue for more legal reasoning practice questions for CLAT 2021

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here