HomeCLAT PGQuestions on 'President' under The Indian Constitution

Questions on ‘President’ under The Indian Constitution

2 minutes read

Choose the correct option from the following given options

  1. Supreme Commander of Indian Armed Forces is

a. President of India

b. Prime Minister of India

c. Defence Minister

d. Chief Army Staff

Ans. a

2. The executive power of the Union is vested in the

a. Prime Minister

b. Union of India

c. President of India

d. None of the above

Ans. c

3. The President of India shall be elected by

a. members of electoral college

b. elected member of both houses of Parliament

c. elected members of Legislative Assemblies of States

d. None of the above

Ans. a

4. Who does not have the right to vote in the election of President of India?

a. Speaker of Lok Sabha

b. Speaker of Vidhan Sabha

c. President’s nominee in Rajya Sabha

d. Deputy Speaker of Lok Sabha

Ans. c

5. The method of proportional representation is adopted in the election of

a. Prime Minister

b. President

c. Governor

d. Chief Justice of India

Ans. b

6. The term of office of the President of India is

a. 5 years from the date of his election

b. 5 years from the date of his entering upon his office

c. 7 years from the date of his election

d. 7 years from the date of his entering upon his office

Ans. b

7. The President of India may be removed from his office on which of the following grounds?

a. proved misbehaviour

b. incapacity

c. violation of the Constitution

d. all the above

Ans. c

8. Under Indian Constitution, to whom the President addresses his resignation?

a. to the Government

b. to the Prime Minister

c. to the Chief Justice of India

d. to the Vice President

Ans. d

9. President addresses his resignation to

a. Speaker of Lok Sabha

b. Chief Justice

c. Vice President

d. Prime Minister

Ans. c

10. Under the Constitution of India. The President

a. is eligible for re-election

b. is not eligible for re-election

c. there is no such provision

d. none of the above

Ans. a

Visit our complete collection of legal reasoning questions and posts.

Read our legal reasoning post on void agreements and the practice questions here

Read CLATapult’s post on offer and acceptance here. Also, try their mocks for more legal reasoning practice questions.

Visit CLATalogue for more legal reasoning practice questions for CLAT 2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Golden Gate University - upGrad
Golden Gate University - upGrad
Lawctopus Law School
Lawctopus Law School

Cracking the CLAT!

Get access to all major CLAT updates, study material, and more.

Effective Guide to

You can unsubscribe any time.

PLEASE CONFIRM YOUR EMAIL ADDRESS

Takes a second to click the verification link 

sent to your email.