HomeDU LLBQuestions on Emergency under The Constitution of India

Questions on Emergency under The Constitution of India

2 minutes read

Choose the correct option from the following given options:

  1. While a proclamation of emergency is in operation the State Government-

a. cannot legislate

b. can legislate only on subjects in the concurrent list

c. can legislate on the subject in the state list

d. is suspended

Ans. c

2. Under Article 356 a proclamation to remain operative must be approved within 2 months by

a. Lok sabha only

b. Rajya sabha only

c. Both a and b

c. Either a or b

Ans. c

3. Who is empowered to proclaim emergency?

a. Prime Minister

b. Council of Ministers

c. President of India

d. Election Commission

Ans. c

4. A proclamation under Article 356 is required to be approved by resolutions of both houses of Parliament by

a. Simple majority within one month

b. Special majority within one month

c. Simple majority within two months

d. Special majority within two month

Ans. d

5. The Indian Constitution provides for the

a. Single Constituent Authority

b. Double Constituent Authority

c. Both a and b

d. None of the above

Ans. c

6. The President can declare a financial emergency

a. if there is threat to the financial stability or credit of India

b. to meet the extraordinary expenses of conducting wars

c. if the majority if State legislatures so recommend

d. all the above

Ans. a

7. The maximum period of President Rule under Article 356 is

a. 4 years

b. 5 years

c. 3 years

d. 6 years

Ans. c

8. One of the following shall not be considered an adequate ground for the issue of the proclamation of national emergency

a. Armed Rebellion

b. External Aggression

c. Internal Disburtance

d. War

Ans. c

9. A proclamation of national emergency suspends

a. All fundamental rights

b. Right to freedom

c. Right to Constitutional remedies

d. No fundamental right

Ans. b

10. Scope of Article 356 was examined in the case

a. SR Bommai v. Union of India

b. Shankari Prasad v. Union of India

c. Minerva Mills Ltd. v. Union of India

d. UNR RAO v. Indira Gandhi

Ans. a

Visit our complete collection of legal reasoning questions and posts.

Read our legal reasoning post on void agreements and the practice questions here

Read CLATapult’s post on offer and acceptance here. Also, try their mocks for more legal reasoning practice questions.

Visit CLATalogue for more legal reasoning practice questions for CLAT 2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Golden Gate University - upGrad
Golden Gate University - upGrad
Lawctopus Law School
Lawctopus Law School

Cracking the CLAT!

Get access to all major CLAT updates, study material, and more.

Effective Guide to

You can unsubscribe any time.

PLEASE CONFIRM YOUR EMAIL ADDRESS

Takes a second to click the verification link 

sent to your email.