HomeNewsQuestions on Constitutional Amendments

Questions on Constitutional Amendments

Choose the correct options from the given options:

  1. Sindhi language was added in the Eighth Schedule through which amendment?

a. 11th

b. 20th

c. 21st

d. 29th

Ans. c

2. Which amendment abolished Privy Purses and privileges given to the former rulers of Indian States?

a. 26th

b. 21st

c. 42nd

d. 44th

Ans. a

3.The number of Lok Sabha seats were raised from 525 to 545 by which of the following amendment?

a. 24th

b. 31st

c. 42nd

d. 52nd

Ans. b

4. 10th Schedule was added which provided for anti-defection laws y which of the following amendment?

a. 44th

b. 31st

c. 52nd

d. 42nd

Ans. c

5. By which of the following amendments four languages viz. Bodo, Dogri, Maithili and Santhali were added to the Eighth Schedule?

a. 34th

b. 21st

c. 42nd

d. 92nd

Ans. d

6. Which amendment provided for 10 per cent reservation for economically weaker sections?

a. 34th

b. 103rd

c. 44th

d. 102nd

Ans. b

7. Which amendment provided for the formation of the National Judicial Appointments Commission?

a. 99th

b. 43rd

c. 84th

d. 103rd

Ans. b

8. By which of the following amendments 12th Schedule was added which provided constitutional status to municipal governments?

a. 84th

b. 23rd

c. 74th

d. 33rd

Ans. c

9. Which amendment removed the reserved seats for the Anglo-Indian community in the Lok Sabha and state assemblies?

a. 104th

b. 33rd

c. 84th

d. 103rd

Ans. a

10. Through which of the following Amendment tenure of Lok Sabha was again reduced to 5 years?

a. 24th

b. 23rd

c. 44th

d. 93rd

Ans. c

Visit our complete collection of legal reasoning questions and posts.

Read our legal reasoning post on void agreements and the practice questions here

Read CLATapult’s post on offer and acceptance here. Also, try their mocks for more legal reasoning practice questions.

Visit CLATalogue for more legal reasoning practice questions for CLAT 2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here