HomeCLAT PGQuestions on Making of The Indian Constitution

Questions on Making of The Indian Constitution

Choose the correct option from the following options

  1. Who among the following was the President of Constituent Assembly

a. Dr. Rajendra Prasad

b. Sardar Patel

c. Dr. Bhimrao Ambedkar

d. Pt. J. Nehru

Ans. a

2. Who among the following was the first Speaker of Lok Sabha?

a. MA Ayenger

b. Sardar Hukum Singh

c. GV Mavalankar

d. Ball Ram Bhagat

Ans. c

3. Parliament has the power to legislate with respect to a matter in the State list provided it is in the

a. National interest

b. The interest of the minority

c. The interest of the public

d. The interest of the State concerned

Ans. a

4. Which of the following Acts formally introduced the principle of elections for the first time

a. Indian Council Act of 1909

b. Government of India Act 1919

c. Government of India Act 1935

d. India Independence Act 1947

Ans. a

5. Who was the chairman of the drafting committee of Constitution

a. Rajendra Prasad

b. Frank Anthony

c.BR Ambedkar

d. Moti Lal Nehru

Ans. c

6. Prof. KC Wheare said that our constitution is at most

a. Federal Structure

b. Quasi Federal

c. Weak Federation

d. Strong Federation

Ans. b

7. The VIII Schedule of the Constitution of India does not include which one of the following languages?

a. Nepali

b. Bodo

c. Bhojpuri

d. Dogri

Ans. c

8. Under the Constitution of India, all aspects of family law are in the

a. Union list

b. State list

c. Concurrent list

d. None of these

Ans. c

9. How many articles are there in the Indian Constitution?

a. 365

b. 379

c. 394

d. 395

Ans. d

10. Sovereignty under the Constitution belong to

a. President

b. Parliament

c. People

d. Judiciary

Ans. c

Visit our complete collection of legal reasoning questions and posts.

Read our legal reasoning post on void agreements and the practice questions here

Read CLATapult’s post on offer and acceptance here. Also, try their mocks for more legal reasoning practice questions.

Visit CLATalogue for more legal reasoning practice questions for CLAT 2022.

First published on October 20, 2020. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Lawctopus Law School
Lawctopus Law School
Lawctopus Law School
Lawctopus Law School
Unacademedy
Unacademedy