Questions for Practice on Ratio and Proportion

  1. Betty decided to distribute a sum of money among her four children Anna, Bella, Rosy and Charlie in the ratio of 6:7:3:5. If Bella and Rose together got Rs. 1300, what percentage of total money did Charlie get?
  2. The ratio of water to milk is 2:3 in 100 litres of Tea. How much water needs to be added to make the final ratio to be 6:5?
  3. If you take out two whole numbered balls from a bag without looking at it and both the numbers are in the ratio of 3:8 and the ¼ th of the greater number is 7 less than the smaller one. Find the two numbers.
  4. A piggy bank contains the various coins of different values along with a few currency notes. The total money in the piggy bank if Rs. 3500 and ¼ th of the total amount is in the form of currency notes and rest in the form of coins of Rs. 1, Rs. 2 and Rs. 5 in the ratio of 9:3:2. Find the number of Rs.5 coins in the piggy bank.
  5. The ratio of engineering students to Law students on a Camp is 2:7. When another group of 40 engineering students join, the ratio becomes 2:3. Find the total number of students in the camp initially.
  6. 3 friends (Alan, Jake and Evelyn) took up a summer job for a week at a fast-food joint. Alan worked for 2 days, Jake worked for 4 days and Evelyn worked for 1 day. Their total earnings together added up to Rs. 1400. Find how much would they have earned if Alan would have worked for 4 days and Jake would have worked for 5 days?
  7. If the price of sugar is Rs. 4000 per ton, what will be the price of 37 kilograms of sugar?
  8. If a train covers a distance of 270 kilometres in 3 hours, then at a constant speed, how much distance can it cover in 17 hours?
  9. The ratio of prices of the shoes of two brands A and B are in the ratio 4:5. If the price is increased by Rs. 500 each and the new ratio is 5/6, find the original price.
  10. If there are male and female students in a university of 6000 students are in the ratio of 3:2. How many female students must take admission in order to have equal no. of male and female students?

Explanations:

  1. Since the money is distributed in the ratio of 6:7:3:5, let the money to Anna, Bella, Rosy and Charlie be 6x, 7x, 3x and 5x respectively.

As per the question,

7x+3x = Rs. 1300

10x = 1300

x= Rs. 130

The money Charlie will get = 5x

= 5 *130

= Rs. 650

Total money distributed by Betty = 6x+7x+3x+5x = Rs. 2730

Percentage of money Charlie will get = (650/2730)*100

= 23.8 %

  1. Let the water and milk in tea be 2x and 3x respectively.

2x+3x = 100 litres

x = 20 litres

In 100 litres of tea,

Quantity of water = 2x = 40 litres

Quantity of milk = 3x = 60 litres

To make the final ratio 6:5, let the water to be added be w.

40+w : 60 = 6:5

5*(40+w) = 60*6

200+5w = 360

5w= 160

w= 32 litres

Therefore water needed to be added is 32 litres

  1. Let the two numbers be 3x and 8x.

As per the question,

(1/4)*8x + 7 = 3x

2x+7 = 3x

x = 7

Therefore the two numbers are

3x = 3*7 = 21

8x = 8*7 = 56

  1. Total money in the piggy bank = Rs 3500

Amount in the form of Currency notes = (1/4)*3500

= Rs. 875

Money in the form of coins = Rs. 2625

Let the coins of Rs. 1, Rs. 2 and Rs. 5 be 9x, 3x and 2x.

As per the question,

9x + 2*(3x)+5*(2x) = 2625

9x+6x+10x = 2625

x = 2625/ 25

= 105

Therefore, no. of Rs. 5 coins = 2*105 = 210 coins

  1. Let the number of Engineering students and law students be 2x and 7x respectively.

When 40 engineering students are added, the ratio becomes 2:3

As per the question,

2x +40 : 7x = 2:3

3*(2x+40) = 2*(7x)

6x +120 = 14x

8x = 120

x = 15

Therefore,

No. of Engineering students in the camp initially = 2*15 = 30

No. of Law students in the camp initially = 7*15 = 105

Total students initially = 105+30 = 135

  1. Let the money received by Alan, Jake and Evelyn be 2x, 4x and 1 x respectively.

As per the question:

2x+4x+x = 1400

x= 1400/7

= 200

Therefore, per day payment for each person, x = Rs. 200

If Alan would have worked for 4 days and Jake would have worked for 5 days,

The total amount received would be = 4x +5x

= 9x

= 9*200

= 1800

  1. Here, the concept of proportionality will apply.

One ton = 1000 kilograms

Let the price of 37 kg of sugar be x

1 ton of sugar / Rs. 4000 = 37 kg of sugar /x

Applying the formula,

If x:y = m:n, then it means than x, y, m and n are in proportion and x*n =y*m

1000/4000 = 37/x

1000x = 37*4000

x = (37*4000)/1000

= Rs. 148

  1. Let the distance covered in 17 hours be x km.

Here, let us find out the ratio between the distances =  270 : x

The ratio between the time taken =  3: 17

Since the speed is constant

270:x = 3:17

270* 17 = 3*x

x = (270*17)/ 3

= 90* 17

= 1530 km.

  1. The ratio of prices of original prices of shoes of brand A and B = 4:5

Now, when the prices are increased,

4x+ 500 : 5x+500 = 5:6

Applying the formula,

If x:y = m:n, then it means than x, y, m and n are in proportion and x*n =y*m

4x+ 500 : 5x+500 = 5:6

6*(4x+500) = 5*( 5x+500)

x = 500

Original Price of shoes of Brand A = 4 * 500 = Rs.2000

Original Price of shoes of Brand B= 5 * 500 = Rs. 2500

  1. Let the number of male and female students be 3x and 2x respectively.

Total students = 5x = 6000

x = 6000/5 = 1200

No. of male students = 1200 * 3 = 3600

No. of female students = 1200* 2 = 2400

For there to be equal no. of male and female students,

No. of female students to take admission = 3600- 2400

= 1200

Read the theory on Simple and Compound Interest here.

Read our other posts on Quantitative Techniques Question Pattern and Test Papers.

Click here to learn about Quantitative Techniques Question Pattern from official CLAT website.

Got doubts about CLAT 2020? Find all your answers and much more here.

Get CLATalogue' Posts in Your Inbox