Quantitative Techniques Questions for Practice on Averages

Quantitative Techniques Questions for Practice on Averages

  • The average weight of 35 employees of an office is 65 kg. A new employee joined and the average weight​​ increased​​ by​​ 1​​ kg. What is weight of the new employee?

  • A food truck makes a profit of Rs. 60000, Rs.50000 and Rs. 80000 in the first three months of 2020. How much profit he must make in the month of April so that the average profit is Rs. 80,000​​ for four months?

  • The 10 teenagers of the family on an average use their phones for 10 hours a day, and the 6 adults of the same family use their phones for 11 hours day. Find the average time each member of the family spends on the phone?

  • The average of 7 observations was 343 but it was later found that an observation was taken as 60 instead of 80. Find the new correct average.

  • The average run rate in first 30 overs in a​​ cricket match​​ was 5 runs per over. What should be the average run rate in the next 20 overs to achieve the score of 300 runs?

  • The average salary of Reeta, Meeta and Geeta is Rs. 45000 each. If Reeta and Geeta earn equal and Meeta earns half of their individual salary. Calculate the salary of Meeta.

  • The average age of Sunny and Bunty 5 years​​ ago was 32 years. Sunny is twice the age of Bunty. Find Sunny’s present age.

  • Anjali scored​​ 75​​ marks as an average​​ of 4 subjects. How much marks​​ she must get to make the average of all the 5 subjects as 80?

  • On an average 200 people visit the food court on each day from Monday to Friday​​ and 325​​ people on the other days of the week. Find the average number of people who visted the food court in 2 weeks?​​ 

DO IT YOURSELF!!!!

The average​​ of a, b and c is 60.​​ If c is as less than the average as b is more than the average. Calculate a, b and c.

SOLUTIONS

  • Total weight of 35 employees = 35*65 = ​​ 2275 kg

Let the weight of new employee be x

Total weight of 36 employees = 2275 + x kg

As per the question

(2275+x)/36 = 66

x​​ =​​ 101 kg

 

  • ​​ Let the profit to be earned in April be Rs. X

As per the question,​​ 

(60,000+50,000+80000+x)/ 4 = 80,000

190000+x = 320000

x = Rs. 1, 30,000

 

  • Average time each member of the family spends on the phone =[(10*10) + (6*11)]/ 16

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = (100+66)/16

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 166/16

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 10.3 hours​​ 

  • Average of sever observations = 343

Difference between correct and incorrect observation = 80-60 = 20

20 will be divided equally over 7 observations = 2.8

Therefore, new average = 343+2.8 = 345.8

 

  • Run scored in first 30 overs = 5*30 = 150 runs

Runs still to make = 300- 150 = 150 runs

Overs left = 20

Average run rate for last 20 overs = 150/20​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​ = 7.5 runs per over​​ 

 

  • Let salary of Reeta, Meeta and Geeta be x, y and z respectively

As per the question

(x+y+z)/3 = 45000

x+y+z = 135000

Also, it is given that,

x = z and

y = x/2

Therefore,

x + x/2 + x = 135000

2x+ x/2 = 135000

x = Rs. 54000

Salary of Meeta = y = 54000/2 = Rs. 27000

 

  • Let the present age of Sunny and Bunty be x years and y years respectively.

As per the question,

[(x-5) +​​ (y-5)]/2 = 32

x+y = 74 years

At present, Sunny is twice the age of Bunty

y = x/2

x +x/2 = 74

x = 49.3 years

 

  • Let the marks of the fifth subject be x

As per the question

(300+x)/ 5 = 80

300+x = 400

X = 100

 

  • In two weeks,

People who visited food court from Monday to Friday = 200*10 = 2000

People who visited food court on Saturday and Sunday = 325* 4 = 1300

Average number of people who visited the food court in 2 weeks = (2000+1300)/ 14

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​​​ = 3300/4

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​​​ =236​​ persons (approx.)

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

Read the theory on Simple and Compound Interest here.

Read our other posts on Quantitative Techniques Question Pattern and Test Papers.

Click here to learn about Quantitative Techniques Question Pattern from official CLAT website.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here