HomeAILET PGPractice Questions on Mortgage under Transfer of Property Act

Practice Questions on Mortgage under Transfer of Property Act

2 minutes read

Choose the correct options from the following given options:

  1. Which of the following mortgages can be made without writing?

a. Equitable mortgage

b. English mortgage

c. Simple mortgage

d. Usufructuary mortgage

Ans. a

2. In which of the following mortgages the mortgagor is required to deliver possession of the mortgaged property to the mortgagee?

a. English mortgage

b. Mortgage by conditional sale

c. Usufructuary mortgage

d. Anomalous mortgage

Ans. c

3. Where the principal money secured is one hundred rupees or upwards, a mortgage other than a mortgage by deposit of the deed can be effected only by

a. registered instrument

b. signed by the mortgagor

c. attested by at least two witnesses

d. all the above

Ans. d

4. The mortgage, in which without delivering possession of mortgaged property, the mortgagor binds himself personally to pay the mortgage money is known as

a. English mortgage

b. Mortgage by deposit of the title deeds

c. Simple mortgage

d. Anomalous mortgage

Ans. c

5. Under TPA which of the following mortgage with the value of Rs. 100 or above is not compulsory registrable?

a.English mortgage

b. Mortgage by deposit of the title deeds

c. Simple mortgage

d. Mortgage by conditional sale

Ans. b

6. Under which one of the following sections of the TPA, the English mortgage has been defined?

a. 58(e)

b. 58(d)

c. 58(a)

d. 58(f)

Ans. a

7. Right of redemption arises in the case of

a. gifts

b. mortgage

c. lease

d. exchange

Ans. b

8. The mortgage which involves the absolute transfer of the mortgaged property with a provision for re-transfer is

a.English mortgage

b. Mortgage by deposit of the title deeds

c. Simple mortgage

d. Mortgage by conditional sale

Ans. c

b. till the mortgage money is paid

c. for a fixed period of 30 years

d. for a fixed period of 99 years

Ans.

10. In a simple mortgage possession of the mortgaged property

a. is given to the mortgagee

b. is given to the third party as a security

c. remains with the mortgagor

d. none of the above

Ans. c

Visit our complete collection of legal reasoning questions and posts.

Read our legal reasoning post on void agreements and the practice questions here

Read CLATapult’s post on offer and acceptance here. Also, try their mocks for more legal reasoning practice questions.

Visit CLATalogue for more legal reasoning practice questions for CLAT 2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Golden Gate University - upGrad
Golden Gate University - upGrad
Lawctopus Law School
Lawctopus Law School

Cracking the CLAT!

Get access to all major CLAT updates, study material, and more.

Effective Guide to

You can unsubscribe any time.

PLEASE CONFIRM YOUR EMAIL ADDRESS

Takes a second to click the verification link 

sent to your email.