Practice Paper on Reading Comprehension Questions for CLAT 2020

READING COMPREHENSION

Read the given passage carefully and answer the questions given after the passage:

Vegans argue that animal farming is not only cruel but also bad for the environment. World Vegan Day, on 1 November, puts the focus on the vegan way of life.​​ Vegans try to live, as much as possible, in a way that avoids exploiting and being cruel to animals. This means following a plant-based diet. Vegans do not eat animals or animal-based products like meat, fish, seafood, eggs, honey and dairy products such as cheese. For many vegans, living a committed vegan lifestyle means not wearing clothes made from animal skins and avoiding any products which have been tested on animals.​​ Vegetarians don’t eat meat or fish but they can eat eggs, honey and dairy products, but vegans don’t eat any animal-based food products.​​ Vegans argue that suffering is caused in the production of these foods, for example they say that, on some dairy farms, male calves are killed because they are too expensive to keep, and on some farms, cows are killed when they get older and produce less milk. Similarly, on some egg farms, male chicks are killed because they do not produce eggs. As for honey, vegans say that bees make honey for bees, not for humans, and that bees’ health can suffer when humans take the honey from them. Vegans believe that the products they use and consume should be free from not just cruelty but any exploitation of animals.​​ The Vegan Society was founded in 1944, but there is evidence of people deciding not to consume animal products over 2,000 years ago. The sixth-century BC Greek mathematician and philosopher Pythagoras was in favour of kindness to all species, and his diet could be described as vegetarian. There was a tradition of vegetarianism in the Indus Valley, Babylonian and ancient Egyptian civilisations even earlier. The Vegan Society points out that in 1806, the famous romantic poet Percy Bysshe Shelley was one of the first people to publicly object to eating eggs and dairy products on moral grounds.​​ For many people, the main reason for going vegan is probably that they believe that animals and all other sentient beings should have the right to life and freedom. However, there are other reasons. Vegans argue that the production of meat and other animal products is very bad for the environment. They point out​​ that a gargantuan​​ quantity of water is needed to grow grain to feed animals in the meat industry. The enormous amount of grain which the meat industry needs often​​ leads to forests being cut down and habitats being lost. In contrast, much lower quantities of grain and water are needed to sustain a vegan diet. In addition, many vegans say that all the nutrients our bodies need are contained in a carefully planned vegan diet and that this type of diet helps prevent some diseases.​​ On 1 November every year, vegans all over the world celebrate their way of life. There are workshops, exhibitions and public debates on World Vegan Day, and it is a wonderful opportunity for anybody thinking of becoming a vegan to learn more about the subject.

Ques.1 According to the passage what does the plant-diet mean?

  • Eating dairy products and not meat.

  • Eating only seafood and not animal meat.

  • Eat​​ animal-based products like meat, fish, seafood, eggs, honey and dairy products such as cheese.

  • Eat only plants and products which are not made from exploiting animals.

Ans. d

Rationale:​​ Vegans try to live, as much as possible, in a way that avoids exploiting and being cruel to animals. This means following a plant-based diet. Vegans do not eat animals or animal-based products like meat, fish, seafood, eggs, honey and dairy products such as cheese.

Ques. 2​​ The author’s tone in the passage is best described as​​ 

  • Concerned

  • passionate

  • informative

  • opinionated​​ 

Ans. c

Rationale: the passage provides information about vegans, their eating habits and origin.

Ques. 3​​ According to the passage, why don’t the vegans eat honey?

  • Honey does not contain animal flesh therefore it is preferred by the​​ vegetarians.

  • Honey is made by bees and eating the product of bees does not involve killing of animals

  • Honey is made for humans by the bees and consumption of honey is not exploitative to bees.

  • Honey is made by bees for their consumption and their health suffers on its non consumption.

Ans. d

Rationale:​​ As for honey, vegans say that bees make honey for bees, not for humans, and that bees’ health can suffer when humans take the honey from them. Vegans believe that the products they use and consume should be free from not just cruelty but any exploitation of animals.

Vegetarians don’t eat meat or fish but they can eat eggs, honey and dairy products, but vegans don’t eat any animal-based food products.

Ques.4 When was the first objection raised against the use of animal exploitative products?

  • The concept of veganism is novice to the society, the objection was first raised few years back.

  • In 1806 by​​ famous romantic poet Percy Bysshe Shelley​​ on the moral grounds raised the objection.

  • In 1944​​ Vegan Society was formed and thereafter objections against the animal exploitative products were officially raised.

  • In​​ sixth-century BC​​ by​​ Greek mathematician and philosopher Pythagoras

Ans. b

Rationale:​​ The Vegan Society points out that in 1806, the famous romantic poet Percy Bysshe Shelley was one of the first people to publicly object to eating eggs and dairy products on moral grounds. Greek mathematician and philosopher Pythagoras was in favour of kindness to all species, and his diet could be described as vegetarian but he never objected the consumption of animal exploitative products.

Ques.5 What is the meaning of the word ‘gargantuan’ as used in the passage?

  • Huge and enormous.

  • Petty and small

  • Of a meagre quantity

  • Miniscule

Ans. a

Rational: the word is used in ‘They point out​​ that a gargantuan​​ quantity of water is needed to grow grain to feed animals in the meat industry’ the word indicates the meaning as huge and enormous as it refers to the giant use of grains in feeding animals.

 

 

 

Read the given passage carefully and answer the questions given after the passage:

According to current research, up to forty million people are living as slaves today, and of those, ten million are minors. While some people have been born into slave-like conditions, most are victims of human trafficking, legally known as the crime of Trafficking in Persons, or TIP for short. This illegal trade in human beings is estimated to generate over US$150 billion per year.​​ The word ‘trafficking’ might suggest travel. However, the crime can exist even when no transportation of a victim happens. Someone can be a victim of human trafficking in their own country – even in their own street. If they are forced to do things they do not want to do and another person is profiting financially – this is Trafficking in Persons. Human trafficking is a crime based on exploitation and it is often confused with human smuggling. But human smuggling is a different crime based on transportation and requires the illegal crossing of an international or state border.​​ Anybody can become a victim of trafficking. However, traffickers usually target people who are desperate and vulnerable. Poverty, unemployment, little or no education, war and natural disasters, such as earthquakes or floods, can all cause extreme vulnerability. Human traffickers also target people who are emotionally vulnerable, especially teenagers and children who feel lonely and unloved and are desperate to feel ‘special’.​​ Traffickers use different strategies during the recruitment process, but deception is generally involved. Fake job advertisements, false promises of economic opportunity and a better life are typical lies that traffickers will use to deceive people that a bright, happy future is waiting for them. Also, the ‘lover boy’ method of recruitment is often used, with promises of true love and a romantic adventure. Sadly, this adventure is likely to be violent exploitation with traumatic consequences. But the traffickers will make a profit from the sale of their victims, and that is their main goal. Despite what films show, traffickers do not usually abduct victims.​​ Different forms of exploitation include forced labour, especially in the construction industry and mining, fishing and​​ agriculture. Domestic serfdom, commercial sexual exploitation, child soldiers, child brides and forced marriage are also forms of human trafficking. We often believe that trafficking is a crime that happens far away, in another country, but think again. The office building we work in or sports stadium we go to may have been built by modern-day slaves. Daily products, such as fruit and vegetables, seafood, clothing, chocolate and the minerals used in electronics, might also include slave labour at some point in the production process.​​ Thousands of people around the world, from corporate leaders, academics to artists, are using their skills, resources and passion to fight trafficking. One such organisation is The NO Project, an award-winning, global educational campaign that specifically targets youth awareness of the crime through music, art, dance, film, theatre, poetry, journalism and social media. Around the world, students and educators donate their time and talent to this campaign. As the founder of The NO Project says, ‘Youth are the agents of change. Only through a well-informed, pro-active, realistic understanding of this crime can the next generation effectively confront slavery and trafficking.

Ques.1 According to the passage what can you infer from the word ‘trafficking’?

  • Exploiting a person by taking him/her to another country.

  • Making a person do acts against their will​​ in their own locality in order to gain monetary interest.

  • Making a person to do acts against their will for monetary benefits by transporting them.

  • Exploiting a person by crossing borders.

Ans. b

Rationale:​​ Someone can be a victim of human trafficking in their own country – even in their own street. If they are forced to do things they do not want to do and another person is profiting financially – this is Trafficking in Persons. Human trafficking is a crime based on exploitation and it is often confused with human smuggling. But human smuggling is a different crime based on transportation and requires the illegal crossing of an international or state border.

Ques.​​ 2 What type of people generally become the target of human trafficking?

  • People who are only emotionally and mentally vulnerable.

  • People who are poor and unemployed.

  • People who are desperate and suffer from any kind of vulnerability.

  • People who are teenagers and unloved.

Ans. c

Rationale:​​ traffickers usually target people who are desperate and vulnerable. Poverty, unemployment, little or no education, war and natural disasters, such as earthquakes or floods, can all cause extreme vulnerability. Human traffickers also target people who are emotionally vulnerable, especially teenagers and children who feel lonely and unloved and are desperate to feel ‘special’.​​ People who suffer from any of these kinds of vulnerability can become targets and it is not specific to any one of these kinds.

Ques.3 What do you understand by the ‘lover boy’ method of trafficking?

  • Recruitment,​​ with promises of true love and a romantic adventure and actually fulfilling them.

  • Traffickers by showing love​​ abduct victims.

  • ​​ Job advertisements,​​ promises of economic opportunity and a better life​​ for a happy bright future.

  • Romantic adventure​​ likely to be violent exploitation with traumatic consequences​​ in reality.

Ans. d

Rationale:​​ the ‘lover boy’ method of recruitment is often used, with promises of true love and a romantic adventure. Sadly, this adventure is likely to be violent exploitation with traumatic consequences.

Ques.4​​ The author’s tone in the passage is best described as​​ 

  • Concerned

  • passionate

  • informative

  • opinionated​​ 

Ans. a

Rationale: : the author in the passage is concerned about the victims of human trafficking and is describing the enticement given ti lure the victims in order to spread awareness to prevent such acts.

Ques. 5​​ what is the antonym of the word ‘serfdom’ as used in the passage?

  • Domination

  • Servitude

  • Bondage

  • Liberty

Ans. d

Rationale: the meaning of serfdom as used in the passage ‘Domestic serfdom, commercial sexual exploitation, child soldiers, child brides and forced marriage are also forms of human trafficking’ infers to domestic slavery therefore its antonym will be liberty.

 

 

 

 

 

Questions got you stumped? Read our post on spelling correction.

Read our posts on CLAT English Language.

Read CLATapult’s post on a guide to acing CLAT English.

Read our post on Spotting the Error.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here