HomeQuantitative TechniquesMixed Bag Questions for Quantitative Section of CLAT 2022

Mixed Bag Questions for Quantitative Section of CLAT 2022

Mixed Bag Questions for Quantitative Section of CLAT 2022

Mixed Bag Questions for Quantitative Section of CLAT 2020

  • If the average of 21 observations is 70 and the average of first 10 observation 65 and the average of last 10 observation is 75, find the 11th​​ observation.

 

  • The average age​​ of a​​ family of 4 persons is 25. If one of the member dies at the age of 20 years, find the average age of the family after​​ 5 years.

 

  • Calculate the average of prime numbers between 1 to 20?

  • The sum of Rs. 9000 was borrowed in 2005 at 12% interest rate compounded annually for. Find the interest amount in 2017.

  • The difference between SI and CI on a sum of money lent at the interest rate of 10% for two​​ years is Rs. 200. Calculate the principal amount.

  • Anil invested​​ (at simple interest)​​ a certain amount of money at 15% p.a. for 3 years and the same amount of money​​ at 25% per annum for 2 years. Together, it yielded him an interest of Rs. 1000. Find the amount invested.

  • To earn a profit of 35% on one piece of jewellery costing Rs. 15600, at what price the​​ jeweller​​ should sell it?

  • Jalwa bought two artefacts at Rs. 1700 each and sold one at the loss of 15% and other at the profit of 20%. Calculate the total profit percent

  • The average speed of a truck is two fifth the average speed of a car covering 2300​​ kilometres​​ in 20 hours.​​ Calculate​​ the speed of the truck.

  • A train which is 300 m long passes a 500 m long platform in 90 seconds. What is speed of the train?

  • Calculate the Profit percentage if a cell phone was bought at Rs. 50000 and sold at Rs. 80000?

  • If 3500 is 75% more than 2000, by how much percentage is 2000 less than 3500?

  • If Sukriti bought a radio at Rs. 8000 and 1000 was spent on its repair and then sold at Rs. 11000. Calculate the gain percentage.

DO IT YOURSELF

A shopkeeper gives a discount of 20% on the marked price. If the marked price is 30% more than the Cost price, calculate the profit percentage.

Calculate the difference between Simple Interest​​ and compound Interest on Principal​​ amount of 30, 000 borrowed at the interest rate of 8% for 2 years.

 

ANSWERS WITH EXPLANATION

  • Sum of 21 observations (x) = Sum of first 10 observations + sum of last 10 observations + 11th ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ observation.

X = 21* 70 = 1470

Sum of first 10 terms = 10*65 = 650

Sum of last 10 terms = 10*750

Therefore,

11th​​ observation = 1470 – 650 – 750​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 70

  • Sum of age of a family = 25*4 = 100

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ New sum of the age = 80

Sum of the ages after 5 years in the family of 3 = (80+15)/3 = 95/3

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 31.6 years

  • Sum of prime numbers between 1 to 20 = ​​ 77

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Average = 77/8 = 9.6

 

  • A = 9000[1+(12/100)]2

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 9000[28/25]2

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 11289. 6

CI = 11289.6 – 9000​​ = Rs. 2289.6

  • SI = PRT/100

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 20P/100

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = P/5

CI = A- P

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = {P [1+ (r/100)​​ n​​ – P

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = (121 P/100) – P

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ =21P/100

21P/100 – P/5 = 200

P/100 = 200

P = Rs. 20000

  • Let the amount invested be Rs. x.

As per the question,

SI1​​ + SI2​​ = P/100 ( R1T1​​ + R2T2​​ )

​​ 1000 = P/100 (45+ 50)

1000 =​​ 95P/100

P = (1000*100)/95

 ​​ ​​ ​​​​ = 1052.6 (approx.)

  • ​​ Selling Price = Cost Price + Profit

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 15600 + (35/100)*15600

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 15600 + 5460

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = Rs. 21060

  • ​​ Loss = (15/100)*1700

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = Rs. 255

Profit​​ = (20/100)*1700

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 340

Overall Profit = Rs. 85

Gain percentage = (85/ 3400)*100

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 2.5%

 

  • ​​ Speed of the car = 2300/ 20 = 115 km/h

​​ Speed of the truck = (2/5)* 115

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 46 km/h

 

  • Total distance covered = 300+ 500 = 800 m​​ 

​​ Time taken = 90 seconds

Speed = 800/90 = 8.8 m/s

 

  • Loss = ​​ (30000/50000)*100

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = (3/5)*100

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 60%

 

  • Required Percentage = (1500/3500)*100

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 42.8% ​​​​ 

  • C.P. = 8000+ 1000 = Rs. 9000

​​ Profit = (2000/9000)*100​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 200/9

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ = 22.2%

 

Read the theory on Simple and Compound Interest here.

Read our other posts on Quantitative Techniques Question Pattern and Test Papers.

Click here to learn about Quantitative Techniques Question Pattern from official CLAT website.

First published on September 10, 2020. 

Aditya Anand
Aditya is 93.1% sure that he knows Japanese. We think he speaks Japanese in Bhojpuri accent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here