HomeLogical ReasoningLogical Reasoning Passage Conclusion Practice Paper

Logical Reasoning Passage Conclusion Practice Paper

Logical Reasoning Passage Conclusion Practice Paper

Logical Reasoning Passage Conclusion Practice Paper

Read the passage carefully and answer the following questions.

Passage​​ I

One conspicuous question in the modern journals is: How can I develop personality? Ursula Bloom gives this note worthy advice to young people: Please do not do as I did, at your age. and waste years copying other people. Of old, to the same question asked by Greek youth, Socrates replied: Know yourself! That was excellent advice; but it did not satisfy. because it did not go far enough. When Roman youth questioned Marens Aurelius he said: Be yourself! To the youth of our​​ atomies​​ age, the psychologist says: Develop yourself! That is the answer to the question: What is personality"? Personality is the development of oneself,

1. The development of oneself...............the question on.

what is personality?

(a) partly answers

(b) satisfactorily answers

(c) does not give a satisfactory answer to

(d) gives an unsatisfactory answer to

2. The question on personality development has

(a) correct answers

(b) a definitive answer

(c) no definitive answers

(d) no answers

3. Ursula Bloom propagated that young people should

(a) not waste years

(b) give advice

(c) copy others

(d) not copy others

4. The Greek philosopher Socrates promoted

(a) self-knowledge

(b) referred-knowledge

(c) borrowed-knowledge

(d) tested-knowledge

5. Marcus Aurelius preached to the Roman youth of his day to

(a) express themselves

(b) be themselves

(c) know themselves

(d) understand themselves

Directions for​​ Ques. No. 6 to 10 : Read the following passage carefully and then answer the questions in the form of conclusions based on the passage

Mark your answer as:

(a) if the conclusion is definitely true,

(b) if the conclusion is probably true.

( if the data are inadequate to answer,

(d) if the conclusion is probably false,

(e) if the conclusion is definitely false.

Passage II

​​ A worrying feature of Indian urbanisation has been its tendency to increase pressure on the inner cities. The first results of the 2011 census suggest that the density of population in urban areas is within manageable limits, with most cities, including Greater Noida, being well below the 23,000 per square m mark, set by Kolkata. But within several of the older cities, the walled areas have high densities which exert pressure on the outdated amenities in these area, a​​ pressure that is accentuated by the poor maintenance of housing as well as other assets in the inner cities. The inner cities were designed for a pattern of urban life far removed from what exists today. The makers of narrow winding lanes could hardly have anticipated modern transportation.

6. The density of population in the inner city of Greater Noida is the 2nd​​ highest in India.

7. At the time of planning the cities in the past, the use of bigger roads was envisaged by the planners.

8. The pace of Indian urbanisation is much slower by international standards.

9. The rate of growth in density of population in the inner cities has been more than that in surrounding areas.

1`0. The increase in density of population in urban areas has outgrown the increase in amenities.

 

Answer key

Ans.1 – b. The development of oneself​​ satisfactorily answers​​ the question on.

Ans.2 – b. The question on personality development has a definitive answer.

Ans.3 – d. Ursula Bloom propagated that young people should not copy others.

Ans.4 – a. The Greek philosopher Socrates promoted self-knowledge.

Ans.5 – b. . Marcus Aurelius preached to the Roman youth of his day to be themselves.

Ans.6 - e. it is given in the passage that as per 2001 census, density of population in the inner city of Greater Noida is within manageable limits. Hence, conclusion is definitely false as it contradicts the statement.

Ans.7 – e. It is clear from the last line of the passage.

Ans.8 – e. Data is not given in the passage as to the comparative urbanization standard.

Ans.9 – b. It can be indirectly inferred from the opening lines of the passage

Ans.10 – a. ​​ It is given in the passage that high density of population exerts pressure on the outdated amenities.

 

 

 

Got doubts about CLAT 2020? Find all your answers and much more here.

Read all our logical reasoning posts including mock questions to practice for CLAT 2020

Read our logical reasoning post and practice questions on analogy for CLAT 2020

Want to join a crash course? Need more Logical Reasoning modules and practice questions for CLAT 2020? Visit CLATapult.

Aditya Anand
Aditya is 93.1% sure that he knows Japanese. We think he speaks Japanese in Bhojpuri accent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here