English Language Sample Questions on Reading Comprehension
English Language Sample Questions on Reading Comprehension
Are the 1980s and 1990s the era of color? According to some people, they are. Now you can buy radio and electric fans in lavender and pink. Restaurants have an emphasis on flowers and colorful plates. Cars are coming out in pink and aqua. Even bathroom fixtures are being made in “honeydew” and “blond”. Part of the importance of the colour of an object is that the color affects the way one feels about it. You want a vacuum cleaner to look light and easy, which is why it may be coloured in pastels and light colours. But gardening equipment and athletic equipment you want to look powerful. You would never find a lawn mower in pink, but red would be fine. Not very long ago sheets were always white and refrigerators commonly colours like “old gold” “avocado green” and “copper tone”. Now those are thought of as old – fashioned, popular colors change because fashion influences everything. In fact, new colors often spring from the fashion industry. It’s a lot cheaper to make a blouse or skirt then a sofa. After people get used to get seeing new colours on clothing or towels, they are ready to accept those colours in carpeting, refrigerators, or cars. Colour – analysis consultants have been very successful in recent years. People want to choose the most flattering colours for makeup and clothing. Some car designers are even saying that people may begin buying cars of the colour that goes with their skin colouring. This sounds too extreme. It’s hard to believe that people are that impressionable.
The main subject of the passage is:
popular colours today
the influence of colour
colours that flatter people
Rationale: the passage revolves around the influence of colours on fashion, people etc thus option c is the answer
The word “era” in line I could best be replaced by which of the following words?
Rationale: era denotes the time period thus option b is the answer
According to the author which of the following is not popular now?
Colorful bathroom fixtures
Rationale: Not very long ago sheets were always white and refrigerators commonly colours like “old gold” “avocado green” and “copper tone”. Now those are thought of as old – fashioned. Thus option a is the answer
According to the author, why would red be a good colour for a lawn mower?
Because it is strong
Because it is cheap
Because it is light
Because it is pastel
Rationale: lawn mower is a machine for cutting grass and depicts strength thus option a is the answer
In this passage which of the following are not used names for colours?
Rationale: Except for fruits names of colours has been used for the rest of the options thus option a is the answer
A jolly musicologist by the entirely unobjectionable name of Henry Pleasants has written a book called “The Agony of Modern Music”. That word “Agony” is right. Much of it is just not written down but improvised. Much of what passes for music of these times is raucous noise and the excuse for persisting with it is that every common youngster understands and likes it. The pleasant fellow concedes that “serious” music is virtually dead. This may be dismissed as yet another pleasantry which the undirected young indulge in. Paul Hindesmith, possibly one the last of the classical giants. Once said that some composers tended to develop an over sublimated technique “which produces images of emotions that are far removed from any emotional experience a relatively normal human being ever has. That is just the point. High art can never be totally democratized. There is a barrier between the egghead and the hoi polloi and it would be lazy idealism to ignore this. When Bach played and Beethoven roared, who was then the gentleman? The pity of it is that while talking music to the masses, all known rules are broken and improvisation becomes king. That, roughly speaking jazz was born; by dropping discipline inspiration, deep personal emotions and every element of creative art, and adopting improvisation as its main rationale. Why, they even tried to smuggle bits of jazz into serious music so that the composer could somehow survive. Now they are going one step further: learn it by year, don’t write down the stuff, make it up as you go along and hope, by these shoddy techniques, that everyone present will applaud and, thus, provide the composer and the performers with their daily bread.
The author uses the word ‘ improvisation’ to suggest :
Making the original more sublime
Tampering with the original
Rendering the original more popular
Simplifying the original
Rationale: ‘The pity of it is that while talking music to the masses, all known rules are broken and improvisation becomes king’ it denotes a change in the original thus option b is the answer
According to the author high art cannot be democratized because :
High art is over sublimated
People differ in their emotional experience
Masses cannot be expected to appreciate what only the few intelligent can
Democratizing necessarily involves improvisation
Rationale: ‘Once said that some composers tended to develop an over sublimated technique “which produces images of emotions that are far removed from any emotional experience a relatively normal human being ever has. That is just the point. High art can never be totally democratized’. Thus option b is the answer
They tried to introduce bits of jazz in serious music so that:
Music might survive
The masses could take to serious music
The new composers might survive
Music is democratized
Rationale: they even tried to smuggle bits of jazz into serious music so that the composer could somehow survive. Thus option c is the answer
Which of the following word can best replace the word raucous in the paragraph?
Rationale: raucous means a harsh noise and shrill also means the same thus option a is the answer
Speaking of the techniques of some composers Paul Hindesmith said that they evoked image of emotions:
Not experienced by normal people
Felt only by subnormal people
Never felt by masses
Not experienced by eggheads
Rationale: ‘Once said that some composers tended to develop an over sublimated technique “which produces images of emotions that are far removed from any emotional experience a relatively normal human being ever has’. Thus option a is the answer