HomeAILET PGCheck your Knowledge on General Exceptions Under IPC

Check your Knowledge on General Exceptions Under IPC

Choose the correct option from the following options:

  1. In which section of Indian Penal Code the maxim ‘ignorantia juris non excusat’ is incorporated?

a. Section 78

b. Section 79

c. Section 76

d. None of the above

Ans. c

2. An act done under ‘mistake of fact’ is a

a. complete defence

b. no defense at all

c. partial defense

d. none of the above

Ans. d

3. ‘A’ a police officer without warrant apprehends ‘Z’ who has committed murder. A has committed the offence of

a. wrongful confinement

b. wrongful restraint

c. both a and b

d. No offense

Ans. d

4. An executioner who executes the death penalty is protected from criminal liability under which section of IPC?

a. Section 98

b. Section 97

c. Section 78

d. Section 79

Ans. c

5. Under section 80 of IPC, the defense of accident is given when offence is committed while

a. doing a lawful act in a lawful manner by lawful means

b. doing a lawful act in a lawful manner by any means

c. doing a lawful act in any manner by lawful means

d. all the above

Ans. a

6. Nothing is an offence which is done by a child who is under ____ years of age

a. 15

b. 7

c. 12

d. 18

Ans. b

7. ‘A’ not knowing whether it is loaded or not pulls the trigger of a gun pointing at ‘B’, ‘B’ is shot dead. A can

a. claim protection of section 80 IPC

b. not claim protection of section 80 IPC

c. claim protection of section 81 IPC

d. not claim protection of section 81 IPC

Ans. b

8. The case R. v. Dudley and Stephen is known for its use as criminal defense of

a. Necessity

b. Self defence

c. Good faith

d. Mistake of fact

Ans. a

9. The expression ‘harm’ is used in Section 81 IPC in the sense of

a. hurt

b. injury or damage

c. physical injury

d. moral wrong

Ans. b

10. ‘Infancy’ as an exception has been provided under section ____ IPC

a. 80

b. 81

c. 82

d. 83

Ans. c

Visit our complete collection of legal reasoning questions and posts.

Read our legal reasoning post on void agreements and the practice questions here

Read CLATapult’s post on offer and acceptance here. Also, try their mocks for more legal reasoning practice questions.

Visit CLATalogue for more legal reasoning practice questions for CLAT 2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here